Clinica Aquamarin - psihoterapie
menu_l menu_r
box_top

Psihoterapia si darul artistic

Autor: | Adaugat la: 21.01.2020 10:02


 In Psihoterapia Experientiala se pune accent pe trairea emotiei si experientei prezente. Scopul trairii experientiale include constientizarea senzatiilor corporale, a pozitiilor, a tensiunilor musculare, a miscarilor, a proceselor fiziologice din organism.

      Printre tehnicile care faciliteaza exprimarea Eului clientului sunt incluse tehnicile psihodramatice de joc de rol sau de imaginatie dirijata. Cunoasterea universului oamenilor beneficiaza de un ajutor considerabil din partea tehnicilor expresiv-creative ale artterapiei, dintre care desenul, modelajul, colajul, exercitiul mimico-pantomimic si dramaterapeutic, exprimarea prin dans si miscare.

      Utilizarea artelor expresive in terapie isi are originile in cele mai vechi inceputuri ale expresiei artistice umane. Arta a fost folosita pentru tratarea tulburarilor fizice si psihice. De multe ori in terapia experientiala se foloseste arta ca mijloc de expresie pentru comunicarea sentimentelor. Aceste mijloace de expresie sunt la indemana oricui, nu sunt doar daruri artistice.

      Pentru a ne putea exprima avem nevoie de multe ori de un mediu sau de un grup care sa ne ajute, sa ne dea incredere, sa ne valorizeze.

      Elementele centrale ale insanatosirii prin cantec sunt reprezentate de dansurile ceremoniale si de picturile uscate sau de picturile pe nisip, care sunt aproape exclusiv simbolice si ne aduc aminte de imaginile arhetipale ale lui Jung.

      Grecii care au inteles de timpuriu relatia intre minte, corp si suflet, au vazut foarte clar legatura intre muzica si medicina. In Evul Mediu, artele ocupau o pozitie ambigua. Pe de o parte muzica si artele vizuale erau puse in serviciul lui Dumnezeu. Pe de alta parte, muzica profana si bineinteles dansul erau vazute ca instrumentele Diavolului.

      Anumite boli in Italia erau vindecate prin catharsis, obtinut prin dans, muzica si culori simbolice.

      In epoca Renasterii, reapare interesul pentru artterapie, in special utilizarea in scop medical a muzicii. Valoarea majora a muzicii in medicina curenta in utilizarea ei ca influenta catarhica si de calmare, in special in tratarea tulburarilor mentale (ex.: melancolie si depresie).

      In secolul al XVIII-lea, un numar crescut de medici au observat si au investigat efectele psihologice ale muzicii, in special relatiile dintre ritmurile corpului si cele ale muzicii si dintre puls si masurile de muzica. Ei au observat efectele muzicii asupra respiratiei, circulatiei sangelui si asupra starilor (dispozitiilor).

      Recunoasterea legaturii dintre corp si psihic a facut ca in psihoterapiile moderne sa fie inevitabila aprecierea rolului nonverbalului in procesul terapeutic.

      In zilele noastre psihoterapia experientiala si artterapia sunt utilizate cu succes atat in diagnosticarea si tratarea tulburarilor psihice cat si pentru optimizare si dezvoltare personala.

      Artele vizuale se concentreaza pe situatia terapeutica in sine, pe comunicarea si pe relatia dintre terapeut si pacient.

      In comunicarea interpersonala, de luat in seama sunt limbajul corpului dar si influentele culturale in ceea ce priveste conventiile in miscare.

      Functia de catharsis se centreaza pe nevoia indivizilor de a elibera tensiunile si de a-si exprima emotiile, mai mult decat nevoia de a comunica cu altii.

      Psihoterapia experientiala poate fi aplicata cu succes atat individual cat si in grup, cu adultii dar si cu copii.

      Mijloacele de expresie utilizate in aceasta psihoterapie sunt:
  • Desenul
    Desenul liber sau tematic constituie o cale de evaluare a personalitatii persoanei, a problemelor sale emotionale, precum si a relatiilor sale cu familia, a traumelor suferite, a disfunctilor sexuale, a nivelului de anxietate existentiala, a capacitatilor si dificultatilor de a se adapta la mediul social.

    Personajele unei povesti inventate dramatizate sau desenate sunt investite cu semnificatii, emotii, sentimente si ganduri pe care copilul le traieste in legatura cu evenimentele vietii sale.

    Valoarea terapiei prin desen este nu numai diagnostica ci si educational terapeutica. Pacientul invata astfel sa-si comunice mai adecvat si in mod spontan sentimentele, dorintele, sa-si constientizeze mai clar pozitiile, atitudinile. Si sa-i inteleaga mai bine pe cei cu care intra in contact. Efectul consta intr-o mai buna socializare si maturizare emotionala.

    Desenul ajuta la destainuirea problemelor profunde, a unor sentimente dificil de exprimat in cuvinte. Desenul nu e numai o modalitate de autocunoastere si de autodezvoltare ci si un mijloc de comunicare si de intrare in relatie cu alte persoane, prin utilizarea desenului in grup.
  • Modelajul
    Modelajul este un alt mijloc expresiv, utilizat cu succes mai ales cu persoanele care au foarte mari dificultati de exprimare verbala a sentimentelor si trairilor. Materialele pentru modelaj pot fi lutul, plastelina sau aluatul.

    Aceste materiale ofera experiente kinestezice dar si tactile. Flexibilitatea si maleabilitatea acestor materiale se potrivesc unei varietati de nevoi.
  • Colajul
    Colajul este realizat prin lipirea sau atasarea de materiale de o mare varietate pe panza sau pe hartie. Pot fi utilizate in colaj: hartie de orice tip, variate texturi, lucruri moi si aspre, nasturi, poleiala, frunze, seminte. Colajul poate fi realizat in multe feluri similar cu pictura sau jocul cu nisip.

    Colajul ajuta la eliberarea imaginatiei si poate fi utilizat ca exprimare senzoriala si emotionala.
  • Muzicoterapie
    Terapia prin muzica creeaza o legatura intre psihic si corp legatura ce poate fi finalizata apoi prin terapia prin dans si miscare.

    Muzica indeplineste functii de socializare dar si de comunicare intre oameni prin moduri nenumarate.
  • Terapia prin dans si miscare
    In terapia prin dans si miscare, un principiu de baza consta in aceea ca gandurile si emotiile noastre sunt impletite cu miscarile fizice.

    Unul din scopurile de baza ale terapiei prin dans si miscare consta in utilizarea miscarii pentru a creste abilitatea individului de a-si exprima stari, atitudini, idei. Pacientii in terapie prin dans si miscare pot exprima impulsurile, conflictele, sentimentele cele mai ascunse intr-o varietate de moduri.

    De multe ori, miscarea este una din cele cateva moduri de a stabili contacte interpersonale. Terapiile corporale se bazeaza pe ideea ca producand anumite posturi in corp, la anumite nivele musculare, se vor produce nu doar schimbari fizice ci si mentale. Utilizand miscari se realizeaza mentinerea unui dialog cu inconstientul.
  • Metafora
    Scenariul metaforic este o alta tehnica utilizata in psihoterapia experientiala. El permite developarea si constientizarea unor probleme ale subiectului.

    Povestea, personajele, evenimentele, locurile trebuie sa vorbeasca despre viata obisnuita a celor ce o asculta si ea trebuie sa aiba un limbaj care sa fie familiar.

  • Dramaterapia
    In Dramaterapie, pacientii joaca parti din ei insisi si pe masura ce joaca devin mai constienti de ei insisi, mai implicati, mai reali.

    Dramaterapia se distinge ca un ansamblu al modalitatilor de a intelege si diminua problemele sociale si psihologice.

      In concluzie, dramaterapia a constituit o provocare la deblocare corporala si vocala, dar si un exercitiu care a condus la crearea de situatii si cai de solutionare a lor. Fiecare dintre aceste tehnici artterapeutice se utilizeaza fie in terapia individuala, fie in terapia de grup.

      Psihoterapia experientiala fi utilizata cu urmatoarele categorii de clienti:

  • clienti suferind de reactii anxioase datorate stresului;
  • copii cu tulburari de adaptare sau dificultati scolare;
  • adolescenti cu tulburari de comportament;
  • subiecti cu afectiuni somatice invalidate;
  • subiecti cu migrena;
  • pacienti nevrotici;

» Inapoi la articole

box_top
Prima sedinta de evaluare este gratuita

box_top
name Vezi toate noutatile
box_top box_top
name
Daca doresti sa ai contact cu ultimele noutati despre noi lasa-ne mai jos email-ul tau
Nume: Email:
box_top box_top
name
Emailcontact@aquamarin.ro
Telefon: 0724 222 522
0745 633 474
Adresa: Bulevardul Decebal, nr.6, bl.S10, sc.1, ap.3, Sect.3, Bucuresti
Contacteaza-ne
box_top